Notopod: Evrim Ağacı’nın Sade ve Şık Not Uygulaması

Evrim Ağacı’nın sitesinde rastgele gezinirken gözüme çarptı, bir “Neymiş bakayım?” diye tıkladım. Notopod diye bir not alma uygulamasına geldim.

Meğer Evrim Ağacı’nın not alma uygulaması varmış. Gerçi yeni çıkmış. Mart 2026. İlk bakışı attım, gayet güzele benziyor.

Obsidian, Logseq gibi araçlar var, evet. Ama bu uygulamaların cloud-sync’i paralı. Hem de ciddi miktarda… Notion ise hantal bir uygulama. Evernote desen aşırı pahalı, her şeyi premium’a bağlayan açgöz.

Notopod, bir Türk uygulaması olan, hem akıcı çalışıyor hem de ücretsiz olarak cloud-sync sağlıyor.

İlk İzlenim

Notopod’un arayüzü bu şekilde. Kızıl tonlarda bir teması var, aydınlık modda.

Zengin metin editörü ile markdown ile uğraşmadan -her ne kadar markdown bir yerde zevkli olsa da- notlarınızı çok tipli şekillerde alabilirsiniz.

Kod bloğu, alıntılama, tablo cart curt her tür yazım şekli var.

Notopod’da takvimde var. Takvim üzerinden günlük girdiler ekleyebiliyorsunuz -Logseq’teki journal mantığı. Ve ayrıca görev yönetim uygulaması olarak da kullanılabiliyor.

Ve bence, en iyi özelliklerinden biri… Bilgi graf özelliği de var. Obsidian’dan bildiğimiz birbiri ile bağlantılı, ağsal (network), beynin doğasına uygun düşünme biçimini destekleyici bir not bağlantı sistemini Notopod’da da görebiliyoruz.

Kısaca…

Notopod, akıcı, modern, gösterişsiz ve kullanışlı bir not alma, bilgi yönetimi ve görev yönetimi uygulaması olmuş.

Tüm bunları aynı zamanda Obsidian’da da pek ala yapabilirsiniz tabii. Ama bunun Notopod’un kendisinde olması, ekstra bir plugin/eklenti gerektirmeden, son kullanıcı için büyük bir artı.

Öne Çıkan Özellikler

• Uçtan uca şifreleme
  • Offline-first odaklılık
  • Sınırsız not
  • Astronomik olmayan uygun fiyatlandırma: aylık 3 dolar, yıllık 20 dolar

Olumsuz olarak…

Free planda sadece 25 MB’lık cloud alanı veriliyor. Bu cidden az. Eğer metin tabanlı not alıyorsanız gayet yeterli. Ki, tam bilgim olmamakla beraber 500 MB’a kadar yükseltilebilir, kazanılabilir diyor.

Tek olumsuz yanı bu, evet. PDF, görsel ağırlıklı not alıyorsanız, Notopod bir tık sizi üzebilir.

Evernote Import’uyla 1 Yıllık Pro Hediye

Eğer Evernote masaüstü uygulaması ile notlarınızı -en az 10 not gerekiyor- export edip .ENEX dosyasını Notopod’a import ederseniz otomatik olarak 1 yıllık Pro aboneliği tanımlanıp hediye ediliyor.

Bu aslında gayet iyi. Olumsuz olarak bahsettiğim tarafı biraz ekarte ediyor.

Kime göre mantıklı, kimler kullanabilir?

• Karmaşık sistemler kurmak istemeyenler
  • Sade, hızlı ve şık görünen bir not uygulaması arayanlar
  • Evernote’tan çıkmak isteyenler (özellikle import kampanyası sayesinde)
  • Gizliliğe önem veren ama local-first (Obsidian tarzı) kadar teknik olmak istemeyenler
  • Markdown yerine zengin metin editörü tercih edenler
  • Not almanın yanında görev yönetimi ve bilgi yönetimine de önem verenler

için Notopod gayet kullanılabilir bir not alma uygulaması.

Notopod:

1 Beğeni